شدت تمرینات ورزشی به آمادگی جسمانی فرد بستگی دارد و هرچه بیشتر به فعالیت بپردازید از آمادگی جسمانی بیشتیر برخودار خواهید شد. بدن به طور طبیعی با برنامه ورزشی سازگار می شود و برای دست یابی به نتایج مطلوب می بایست به تدریج شدت تمرینات را بالا ببرید.
معمولا 2 عنصر زمان و سرعت در افزایش سطح تمرین تاثیر به سزایی دارد. با افزایش هر یک از این دو عنصر، بدن پیشرفت خواهد کرد. بر روی تردمیل علاوه بر سرعت و زمان، شیب دستگاه نیز در افزایش شدت تمرین موثر می باشد. چرخه ورزشی می بایست بر اساس پاسخ گویی ورزشکار به برنامه طراحی بشود.
بدن همه افراد با هم متفاوت هستند و هر یک در پاسخ به برنامه ممکن است واکنش مخصوصی نشان بدهند؛ اما به طور کلی بهتر است هر 6 الی 8 هفته، تغییراتی در برنامه ایجاد بشود.
وقتی ورزش را شروع می کنید به تدریج دچار تغییراتی در بدن خود خواهید شد که پیشرفت فیزیکی شما را نشان می دهد و با گذشت زمان متناسب تر می شوید. استمرار و نظم در انجام تمرینات ورزشی بسیار اهمیت دارد؛ به همین علت بسیار از افراد به فکر تهیه تجهیزات ورزشی خانگی، نظیر تردمیل خانگی می افتند. پس از چند ماه استفاده از این دستگاه ها باید به نوعی بدن خود را به چالش بکشید.
چند روش مختلف برای فهمیدن زمان مناسب در ایجاد تغییر و افزایش شدت تمرین وجود دارد.
اول این که؛ هر گاه حس کردید تمرین برای شما آسان شده است باید آن را شدیدتر کنید. قبلا هم گفتیم با ادامه تمرین، سطح آمادگی جسمانی بالاتر می رود و شما با انجام همان تمرینات قلبی کمتر خسته می شوید. به محض این که حس کردید تمرین دیگر شما را چندان خسته نمی کند شدت را افزایش بدهد.
دومین شاخص برای تعیین سطح تمرین، ضربان قلب است. احتمالا در روزهای اول بر روی تردمیل یا هر دستگاه کاردیو دیگر، حس خواهید کرد که نفس تان بالا نمی آید و حتی به سختی قادر هستید حرف بزنید. اما پس از مدتی این حالت از بین می رود و این نشانه بهبود سیتم قلبی- عروقی است. ضربان قلب را که بر روی نمایشگر نشان داده می شود، تحت نظر داشته باشید. با توجه به سن خود حداکثر ظرفیت ضربان قلب را مشخص کنید. در اواسط زمان تمرین می بایست ضربان قلب شما به حدود 80 درصد حداکثر ظرفیت برسد. اگر به ضربان قلب خود دقت کنید، پس از مدتی متوجه می شوید با همان برنامه سابق دیگر ضربان قلب به حد مطلوب نمی رسد؛ بنابراین وقت تغییر است.
سومین نشانه حالات روانی خود شما می باشد. هرگاه حس کردید تمرینات حوصله شما را سر می برد و بی هیجان و انگیزه شده اید، باید شدت را قدری بیشتر کنید. شاید غلبه بر این بی حوصلگی کمی مشکل باشد؛ ولی پاداش آن سلامتی و تناسب اندام است که برای این دو مهم سالانه در جهان هزینه های سنگینی توسط مردم پرداخته می شود؛ بنابراین می بینید ارزشش را دارد.
افزایش زمان در هنگام ورزش دویدن و پیاده روی، بهترین چالش است. هرگز در کنار تمرینات ورزشی رژیم غذایی مناسب را فراموش نکنید. به بدن خود گوش بدهید و هرگاه حس کردید زمان ایجاد تغییر فرا رسیده؛ تغییرات مناسب را اعمال کنید؛ بدن هر فرد بهترین راهنمای اوست.
با گوش دادن به موسیقی پر انرژی هیجان خود را در هنگام تمرینات ورزشی بالا ببرید. در درون خود فریاد بزنید و به خود تلقین کنید که به شدت بیشتری نیاز دارید؛ این کار انگیزه شما را افزایش می دهد. البته دقت داشته باشید، تمرینات بسیار شدید استرس زا هستند و تاثیرات مثبت ورزش بر روان و هوش فرد را می کاهند. تحقیقات نشان داده انجام تمرینات ورزشی هوازی، بر سلول های مغز آدمی تاثیر گذاشته و او را باهوش تر می کند. همچنین ورزش همانند یک داروی ضد افسردگی است؛ زیرا در حین آن یک سری هورمون های نشاط بخش ترشح می شوند که حال فرد را بهتر می کنند. برای رسیدن به این حالت نباید فشار زیادی به بدن وارد بشود. اگر به سلامت جسم و روان خود علاقمند هستید، می بایست با شدت متعادل به انجام تمرینات ورزش بپردازید.