در انجام تمرینات منظم مانند دویدن، پیاده روی، دوچرخه سواری و... مخصوصا اگر تمرینات بر روی دستگاه های هوازی مانند تردمیل و دوچرخه ثابت انجام بشود اگر فرد فقط توجه خود را به فعالیتی که انجام می دهد معطوف کند به سرعت خسته و دلزده می شود. براساس تحقیقات جدید در این زمینه موسیقی به 4 طریق به ورزشکار کمک می کند.
1- موسیقی توجه ورزشکار را از خستگی منحرف کرده و به خود جلب می نماید. اغلب دوندگان و ورزشکاران ورزش های سه گانه از این روش بهره می جویند و به آن به عنوان یک مسئله مجزا و مهم نگاه می کنند.
2- موسیقی به عنوان یک محرک شناخته شده است و میزان برانگیختگی شخص را تغییر می دهد وحتی گاه مانند مسکنی عمل می کند که اضطراب ورزشکار را فرو می نشاند. موسیقی و آثار کلامی اعتماد به نفس ورزشکار را بالا می برد.
3- ورزشکار می تواند به وسیله هماهنگ شدن با موسیقی حرکات خود را ریتمیک کند و با این کار راندمان خود را بالا ببرد.
4- ریتم موسیقی معمولا از الگوهای مهارت های فیزیکی انسان برگرفته شده است؛ بنابراین به ایجاد مهارت بیشتر نیز کمک خواهد کرد و فرد با گوش دادن به یک موزیک مناسب می تواند کیفیت حرکات تمرینی را افزایش بدهد.
طبق آخرین تحقیقات مشخص شد که بیشتر مردم خیلی سریع به محرک های موسیقی پاسخ می دهند و این یک تمایل نهفته در وجود انسان است. در واقع نشان دادن عکس العمل ریتمیک به موسیقی، نهفته ترین عامل به حساب می آید. جنبه های ملودیک و هارمونیک موسیقی بر حالات روحی شنونده تاثیر گذاشته و اجرای حرکات او را شکل می دهد. صدا با ایجاد اصوات دیگر به خلق فعالیت های فیزیکی کمک کرده و برانگیختگی ایجاد می کند. بدن به واسطه فاکتورهای موسیقیایی که در درون دارد به آن واکنش نشان می دهد به نوعی بدن با موسیقی ارتباط برقرار می سازد که البته فرهنگ نیز در نوع این ارتباط تاثیر گذار است.
فرهنگ یه عامل بیرونی محسوب می شود که تعیین می کند فرد به چه نوع موسیقی واکنش بهتری نشان بدهد. اکثر اقوام به موسیقی های محلی خود واکنش بیشتری دارند و به راحتی می توانند با آن ها حرکات موزون مخصوصی را که از قبل دیده اند اجرا کنند. این موسیقی در هنگام انجام تمرینات ورزشی نیز به آن ها انرژی بیشتری می بخشد.
به طورکلی موسیقی منبعی برای الهام گرفتن و انگیزش است و هر فرد باید متناسب با روحیه خود موسیقی را انتخاب کند؛ سلیقه موسیقیایی بسیار شخصی است. وقتی شروع به تمرینات ورزشی می کنید باید به موسیقی گوش بدهید که برای شما تحریک کننده باشد. ممکن است موسیقی که برای فرد یا افرادی بسیار مناسب است، مورد پسند شما نباشد، در این مورد به خود سخت نگیرید و به موسیقی که برای شما برانیختگی لازم را ایجاد می کند گوش بدهید. لزومی ندارد سلیقه شما با دیگران و حتی با اکثریت یکسان باشد. به سلیقه موسیقیایی خود احترام بگذارید.
موسیقی می تواند وضعیت روانی و فیزیکی نامطلوب را از بین ببرد. گاهی روش های درمانی عملی در روانشناسی و روان کاوی مانند هیپنوتیزم با موسیقی انجام می شود. موزیک را می توان با این روش در ذهن ورزشکار حک کرد تا به طور ناخودآگاه حرکات خاصی را انجام بدهد.
تنوع در موسیقی می تواند ورزشکار را مصمم تر و علاقمندتر کند. اگر فردی بر روی دوچرخه ثابت بتواند در دقیقه 90 دور رکاب بزند، وقتی با ضرب آهنگ یک موسیقی پر انرژی همراه بشود می تواند سرعت خود را به 120 دور در دقیقه برساند؛ البته بیستر توصیه می شود ضرب آهنگ موسیقی با تعداد ضربان قلب ورزشکار متناسب باشد تا برای هماهنگ شدن با آن مجبور نباشد فشار بیش از حدی به خود وارد کند.اغلب دستگاه های هوازی مدرن امروزی قابلیت پخش موسیقی توسط MP3 یا اینترنت را دارند که با اسپیکرهای خود دستگاه قابل پخش می باشد.