قلب یکی از مهم ترین و قوی ترین عضلات بدن محسوب می شود و همچون سایر عضلات بدن با تمرینات ورزشی تقویت شده و بهتر عمل می کند. هر چه تحرک عضلات کمتر باشد، ضعف تر می شوند و زودتر از کار می افتند.
وزن بالا فشار زیاد و غیر ضروری به قلب وارد می کند و سبب اختلال در عملکرد آن خواهد شد؛ اما ورزش و به خصوص تمرینات هوازی، قلب را قوی کرده و باعث می شود در هنگام پمپاژ خون دچار سختی نشود.
همه محققان معتقدند مردم با در نظر گرفتن سن و شرایط فیزیکی خود باید دائما در حال انجام فعالیت بدنی باشند و روزانه به طور منظم و مستمر به انجام تمرینات ورزشی بپردازند. انجام تمرینات ورزشی به طور روزمره در دراز مدت موجب کاهش کلسترول بد، بالا رفتن سوخت وساز، افزایش کلسترول خوب، تنظیم وزن بدن، کاهش افسردگی و اضطراب، افزایش طول عمر و مانع ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی می شود.
همه متخصصین قلب به مردم توصیه می کنند حداقل روزی 30 دقیقه به انجام فعالیت ورزشی بپردازند و اگر وقت کافی ندارند این کار را به 3 قسمت 10 دقیقه ای تقسیم کنند. البته با وجود گرمای هوا و مشغله های فراوان ورزش در محیط بیرون دشوار به نظر می رسد؛ به همین علت مردم به ورزش با دستگاه های ورزشی مانند تردمیل ، دوچرخه ثابت ، اسکی فضایی و ... رو آورده اند؛ به طوری که امروزه 60 درصد مردم جهان درصدد استفاده از تردمیل می باشند و این آمار رو به افزایش است.
فواید ورزش هوازی:
تمرینات هوازی سبب می شوند اکسیژن زیادی وارد بدن بشود و این اکسیژن زیاد با افزایش سوخت و ساز به تامین انرژی بدن کمک می کند. در ورزش هوازی بهتر است تمرینات و حتی تنفس به صورت ریتمیک انجام بشود و عضلات بزرگ و اصلی بدن در ورزش شرکت داشته باشند.
حرکات سریع و ریتمیک ضربان قلب را بالا برده و موجب ورزیدگی آن می شود. به همین علت بهتر است ورزش همراه با شنیدن موسیقی پر انرژی باشد. موسیقی به ریتمیک شدن حرکات بدن کمک می کند.
با فعالیت هوازی ظرفیت قلب افزایش یافته و احتمال حملات قلبی تا حد زیادی کاهش می یابد. تمرینات هوازی می بایست 30 الی 60 دقیقه طول بکشد که البته زمان تمرین یکی از فاکتورهای سطح ورزش است و به آمادگی جسمانی فرد بستگی دارد. افراد تازه کار می بایست تمرینات خود را از 20 دقیقه شروع کرده و هر هفته 5 دقیقه این زمان را افزایش بدهند تا به 1 ساعت برسند.
همیشه تمرینات را با شدت کم آغاز کرده و در اواسط تمرین به بیشترین شدت برسید. در پایان نیز آهسته ورزش کنید تا ضربان قلب آرام آرام به حالت عادی بازگردد. با انجام تمرینات هوازی منظم 5 تغییر عمده که شامل کاهش ضربان قلب، تغییر اندازه قلب، تغییر در عضلات مخطط، افزایش حجم ضربه ای و افزایش حجم خون و هموگلوبین است، رخ می دهد.
انجام تمرینات تناوبی بهترین روش برای بهبود سیستم قلبی- عروقی، تنفسی و تناسب اندام است. در این روش به مدت 2 الی 3 دقیقه با نهایت توان خود تمرین انجام بدهید، به طوری که ضربان قلب به 80 درصد حداکثر ظرفیت خود برسد؛ سپس سرعت را کاهش داده و 1 دقیقه با حرکات آهسته به استراحت فعال بپردازید. دراین حالت می بایست ضربان قلب به 50 درصد حداکثر برسد و بعد دوباره سرعت را افزایش بدهید. می توانید این چرخه تا 30 دقیقه یا بیشتر تکرار کنید.
در حین تمرین ورزشی حتما بر روی تنفس خود متمرکز بشوید؛ پس از عمل دم به مدت 2 ثانیه هوا را حبس کده و سپس با فشار از دهان خارج کنید. متاسفانه حتی ورزشکاران حرفه ای نیز کنترل تنفس در هنگام ورزش را نادیده می گیرند؛ در حالی که این کار در بهبود سوخت و ساز و عملکرد قلب تاثیر به سزایی دارد.
فواید حرکات کششی قبل و بعد از ورزش:
همه ما بدون این که فکر کنیم پس از بیدار شدن از خواب یا در هنگام خستگی حرکات کششی انجام می دهیم و از آن لذت می بریم. انجام حرکات کششی به صورت صحیح بهترین روش برای آمادگی سیستم قلبی- عروقی و آمادگی بدن برای انجام فعالیت های گوناگون است. حرکات کششی سبب کاهش خستگی، بر قراری جریان خون منظم، عملکرد بهتر دستگاه های بدن، کاهش درد عضله و پیشگیری از آسیب به عضلات می شود.
به طور کلی وقتی ورزش انجام می دهید یک کار بسیار مفید برای قلب و سایر ارگان های بدن خود انجام داده اید که منجر به طول عمر و سلامت روحی و جسمی می شود.