همه ی ورزشکارا صدمه میبینند. چه ورزشکار های آماتور و چه حرفه ای. یکی از آسیب های شایع در میان ورزشکاران، آسیب دیدگی زانو است. اگر ورزشکار حرفه ای هستید و یا برای سلامتی خود ورزش میکنید و از روی بد شانسی دچار آسیب دیدگی شده اید، نگران نباشید آسیب دیدگی پایان کار شما نیست. هرچند آسیب دیدگی سطوح مختلف دارد، دوره های درمان آن متفاوت است، از طرف دیگر هم به یک باره نمیتوان فعالیت های ورزشی را متوقف کرد زیرا بدن دچار افت شدید میشود و زحمات شما به باد میرود.
در مدت آسیب دیدگی باید از هرگونه فعالیت سنگین با زانو جلوگیری کرد. زیرا ممکن است روند بهبود را عقب بیندازد و یا باعث آسیب دیدگی بیشتر شود. این را هم به یاد داشته باشید که شما پزشک نیستید، اگر آسیب دیده اید باید در مورد ادامه ی فعالیت های ورزشی خود تا زمان بهبود زانو با پزشک متخصص مشورت کنید. همچنین نمیشود فعالیت ورزشی بعد از آسیب دیدن به یک باره متوقف شود زیرا باعث افت شدید بدن میشود. اما ورزش هایی هستند که شما میتوانید در زمان آسیب دیدگی زانو آنها را انجام دهید که نه تنها باعث بیشتر شدن آسیب دیدگی نمیشوند، بلکه از افت بدنی شما نیز جلوگیری میکند.
1- تردمیل
تردمیل یکی از کار آمدترین دستگاه های ورزشی است. اگر آسیب دیده اید، احتمال زیادی دارد تا مربی شما طبق برنامه ی ورزشی که برای شما تدوین میکند به شما ورزش بر روی تردمیل را پیشنهاد کند.
با انعطاف پذیری دستگاه تردمیل میتوان استفاده های زیادی از آن برد. توجه کنید که تمرینات سخت دویدن با زانو های آسیب دیده کار اشتباهی است. بهتر از در زمان آسیب دیدگی از تردمیل تنها برای پیاده روی استفاده شود، زیرا ضربه ی حاصل از دویدن نیز برای زانو ها مضر بوده و ممکن است باعث بدتر شدن شرایط شود.
2- اسکی فضایی (الپتیکال)
در مقایسه با تردمیل این دستگاه در زمان آسیب دیدگی مناسب تر است. تمرین با الپتیکال بسیار کم خطر و ایمن تر از تردمیل است، زیرا این تمرینات ضربه ای را که در اثر برخورد پاها با زمین در تمرین تردمیل ایجاد میشود به لگن، پا ها و کمر منتقل نمیکند، از این جهت تمرین با اسکی فضایی ایمن تر است.
3- دستگاه روئینگ
استفاده از دستگاه روئینگ در دوره های اول آسیب دیدگی خطرناک است. تمرینات با این دستگاه باید با نظر پزشک انجام شوند و در دوره های پایانی آسیب دیدگی از این دستگاه استفاده کرد. در شرایط عادی برای هر ورزشکار این دستگاه بسیار مفید است و تمرین با آن عضلات پا را تقویت میکند.
4- شنا
یکی از بهترین ورزش های هوازی شنا است. در زمان آسیب دیدگی زانو شنا کردن میتواند بسیار مفید باشد. هنگام شنا مفاصل سفت شده و قسمتی از وزن بدن از روی بدن برداشته میشود. از این گذشته در زمان شنا کردن تمام بدن فعال است و کل ماهیچه ها درحال حرکت هستند. شنا باعث میشود تا ماهیچه ها تقویت شوند و فشار اضافی از روی مفاصل زانو برداشته شود و ماهیچه ها بخشی از فشار را تحمل کنند و ورزشکار بتواند زودتر سلامتی خود را به دست آورد.
5- پیاده روی با سرعت زیاد
پیاده روی با سرعت زیاد باعث تقویت مفاصل زانو و ران میشود که این خود درد را کاهش میدهد. پیاده روی باید از سرعت کم شروع شده، کم کم سرعت زیاد شود و باز هم در آخر آرام آرام از سرعت کاسته شده و فرد متوقف گردد. تقویت ماهیچه ها و مفاصل پا باعث میشود تا فشار به صورت متناسب در پا پخش شود و درد زانو کم تر شده و به مرور خوب شود.
نکته: در زمان آسیب دیدگی زانو از بالا رفتن از پله ها خود داری کنید. پله ها دشمن زانو هستند و به مرور زمان باعث ساییدگی زانو میشوند.
6- دوچرخه ثابت
ورزشکاران معمولا در دوره های اول آسیب دیدگی در منزل میمانند تا استراحت کنند، و نیاز به مراقبت دارند بنابراین ورزش کردن در بیرون از منزل برای آنها کمی مشکل است. به همین دلیل دوچرخه ثابت یکی از کار آمد ترین وسایل برای تمرین در منزل است. اگر زانوی شما آسیب دیده است باید برای ادامه ی تمرین با دوچرخه ثابت یا دوچرخه های معمولی توضیه های پزشکتان را انجام دهید. استفاده ی خود سر از این وسایل که فشار مستقیم بر روی زانو دارند میتواند خطرناک باشد.